Dlaczego warto pić kozie mleko?

Czy Ty lub Twoje Dzieci mają alergie na produkty mleczne?

Jeśli tak, co to dobrze trafiłaś / trafiłeś.Polecamy certyfikowane, ekologiczne produkty z gospodarstwa rolnego „Kozi Gródek”. Nasze mleko jest po prostu świeże – nie jest poddawane pasteryzacji. Można pić od razu z kubka lub lekko podgrzać (nie za mocno, bo szkoda witamin.

Serki kozie typu twarogowego są produkowane BEZ PODPUSZCZKI (podpuszczka jest wyciągiem z żołądków cieląt, koźląt , jagniąt ssących) – używamy tylko ekologicznego octu jabłkowego, a potem soli jako środka konserwującego.

Trochę o zaletach mleka koziego i przetworów …

Mleko kozie zawiera nie tylko tłuszcze łatwiejsze do strawienia, ale także zdrowsze – kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 jest w nim więcej niż w mleku krowim. Lepiej wygląda też zawartość węglowodanów i białka, którego jest więcej, i cukru, którego jest z kolei mniej. Warto wspomnieć, że mleko kozie zawiera największą ilość wapnia spośród wszystkich rodzajów mleka. Co ważne, w mleku kozim nawet proteiny mleczne sprzyjają ludzkiemu układowi pokarmowego składając się w dużej części z beta-laktoglobulin, a więc małych, lekko strawnych cząsteczek.
Imponująco wygląda również skład witaminowy mleka koziego. Obok pokaźnych dawek wspomagających odporność witamin A i D znajdują się w nim również witaminy – witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5 i B12) i witaminy C. Poza tym trzeba wspomnieć o wysokim poziomie minerały – cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, selenu, wapnia, żelaza a więc pierwiastków odgrywających zasadniczą rolę w funkcjonowaniu organizmu, zwłaszcza w kontekście zdrowia serca, kości i mięśni.
(https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/mleko-kozie-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-mleka-koziego,23716.html)

Ratunek dla alergików i diabetyków
Mleko kozie oraz jego przetwory sprzyjają uczulonym na mleko krowie. Co prawda zawierają kazeinę, ale jej poziom jest niższy o ok. 8% w porównaniu do produktów z mleka krowiego. Posiadają w swoim składzie białka pozbawione frakcji globulin odpowiedzialnych za reakcje uczuleniowe. Kryją w sobie niewielką ilość laktozy, co szczególnie ważne jest dla diabetyków. Stanowi bogate źródło oligosacharydów, czyli probiotyków, które docierając do jelita grubego, stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej.
(https://lokalnyrolnik.pl/blog/10-powodow-dla-ktorych-warto-spozywac-kozie-mleko-i-jego-przetwory/)

Kozie mleko ma niewielką zawartość laktozy – mniejszą niż mleko krowie, więc osoby, które mają nietolerancję tego składnika mogą sięgać właśnie po kozie mleko.
Duża zawartość oligosacharydów – czyli prebiotyków. Substancje te docierają do jelita grubego, a tam stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej.
Mleko hipoalergiczne – kozie mleka zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów.
Korzystnie wpływa na hemoglobinę – zaobserwowano, że u osób cierpiących na anemię z niedoboru żelaza, które regularnie spożywają kozie mleko znacznie poprawiła się gospodarka żelazem. Jest ono lepiej przyswajane i wykorzystywane, ponieważ zmniejszają się interakcje pomiędzy żelazem i wapniem. Dodatkowo picie mleka koziego wspomaga farmakologiczne leczenie tej choroby.
(http://kozi-ser.pl/wyroby/zalety-mleka-koziego/)

Brak metali ciężkich
Bardzo szczególną cechą mleka koziego oraz jego przetworów jest to, że w ich składzie w ogóle nie występują metale ciężkie. Ta nasza niedoceniona koza okazuje się być jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu.
Kozy to czyste i zabawne zwierzęta.
Poza peanami na cześć dobroczynnych właściwości zawartych w produktach koziego pochodzenia, jesteśmy winni kilka słów samym kozom. To wyjątkowo czyste zwierzęta, co automatycznie przekłada się na stopień zanieczyszczenia mleka. Mleko współcześnie żyjących krów zawiera około 400% więcej pestycydów. To naprawdę przemawia do wyobraźni, szczególnie w przypadku kobiet, które karmią piersią.
https://lokalnyrolnik.pl/blog/10-powodow-dla-ktorych-warto-spozywac-kozie-mleko-i-jego-przetwory/

PODSUMOWANIE
Kubek mleka koziego (350ml) dostarcza naszemu organizmowi 17% dziennego zapotrzebowania na białko, 33% na wapń a zawartość cholesterolu kształtuje się na poziomie 15mg/100 g produktu. Jest źródłem witaminy A, B2, D, PP oraz w mniejszym stopniu także witaminy B12. Dostarcza trzy razy więcej witaminy B3 w porównaniu z mlekiem krowim. Kaloryczność wynosi 68 kcal na 100 g produktu. Dodatkowo zawiera dużo wapnia, manganu, cynku oraz fosforu.
(https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,mleko-kozie-dlaczego-warto-je-pic,10397576,artykul.html)

W świetle badań naukowych konsumpcja mleka koziego okazuje się mieć bardzo pozytywne rezultaty na ogólne zdrowie. Przede wszystkim ma ona wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi na korzyść dobrej frakcji HDL. W połączeniu z bogactwem kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcuchach to doskonała ochrona dla serca. Zwłaszcza, że mimo swojej kaloryczności mleko kozie mobilizuje organizm do spalania tłuszczu i pomaga zrzucić nadmiar kilogramów. W mleku kozim powinny zakochać się zwłaszcza kobiety. Mineralny koktajl w nim zawarty nie tylko doskonałe zabezpieczenie przed rozwojem osteoporozy, jest to ale także eliksir na piękną skórę.

Najlepiej pić mleko pochodzące prosto od kozy (można je już kupić w wielu miejscach) a nie sklepowe podróbki namaszczone chemią. Tylko natura wie co najlepsze, zaś konserwanty oraz inne substancje dodatkowe dodawane do spożywczych produktów mlecznych nie są zdrowe. Mimo najlepszej etykietki, nie pozwalajmy się oszukać, wiele substancji konserwujących (np. E-123, E-153, E-142, E-430, E-433, E-435) jest groźnych dla naszego zdrowia, namnażają bowiem komórki rakowe lub wprowadzają do organizmu bardzo szkodliwe toksyny. (http://kozi-ser.pl/wyroby/zalety-mleka-koziego/)

Inne źródła:
https://kuchnia.wp.pl/dlaczego-warto-pic-kozie-mleko-6054907946140801a
https://lokalnyrolnik.pl/blog/10-powodow-dla-ktorych-warto-spozywac-kozie-mleko-i-jego-przetwory/
https://dietetycy.org.pl/mleko-kozie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze/
https://www.cefarm24.pl/czytelnia/dieta/dlaczego-warto-spozywac-kozie-mleko